Andreas Skov, Flemming Søeborg - "Befrielsen" - Uindbunden udgave fra Documentas 2004 - 205 sider - Meget flot - Pris - 19,50 kr.

Den 4. maj i 1945 kl. 20.36 lød befrielsesbudskabet fra BBC i de danske radioer, og i minutterne herefter brød en endeløs jubel ud. Befolkningen strømmede ud på gader og veje - krigen var forbi, Danmark var atter frit, og fem års besættelse var omsider slut! Men samtidig med de spontane festligheder var andre på hårdt arbejde. Modstandsfolk gik på gaden for at overtage kontrollen og arrestere personer, der havde sympatiseret med besættelsesmagten, og mange steder kom de i kamp med tyskernes desperate danske håndlangere. Det, der for mange var Danmarks gladeste dag, blev også et af de blodigste døgn med adskillige dræbte og sårede.
Befrielsen bygger på beretninger, artikler, breve og øjenvidneskildringer fra befrielsessommeren og skildrer stemningen i Danmark, hvor konflikter ophobet gennem fem år truede med at slå ud i lys lue, hvor tusinder af danske statsborgere blev interneret og hvor Bornholm blev mål for sovjetiske luftbombardementer. Det er historierne om, hvordan Danmark trods en delvist opløst statsmagt, store interne modsætninger, et juridisk problematisk retsopgør, vareknaphed og ikke mindst presset fra 250.000 tyske flygtninge kom igennem besættelsens sidste dage og rettede blikket fremad mod nye, bedre tider.